Hyödynnä Ninan 6 vinkkiä kotitoimiston suunnitteluun; Mitä meidän olisi hyvä ottaa huomioon kotitoimistoa suunnitellessa? Millainen merkitys fyysisellä työympäristöllä on työskentelyymme ja hyvinvointiimme?
5
May

Kotitoimisto - tulevaisuuden työympäristö?

”Pesukoneen linkous huutaa seinän takaa, koira vinkuu huomiota työpöydän ääressä ja tiskikin jäi ikävästi keittiön pöydälle…Katsot kelloa ja toteat että sinulla on tasan 2 tuntia tehokasta työaikaa ennen kuin lapset saapuvat kotiin koulusta. Tunnet että sydän hakkaa yhä kovempaa…aika tikittää…vielä pitää ehtiä…”

Kevään poikkeustila on tuonut meille monta uutta asiaa pohdittavaksi. Osa meistä työskenteli jo ennen poikkeustilaa kotitoimistossa, minä mukaan lukien, ja osa on ehkä siirtymässä kokonaan tai osittain kotitoimistoon pandemia–kauden jälkeen.

Koko perheen koti muuttui nopealla aikataululla työpaikaksi, lasten kouluksi, kuntosaliksi ja lasten harrastepaikaksi. Vaikka uuden tilanteen edessä ei ehkä ehditty valmistautua tai reagoimaan riittävän nopeasti, niin kevään viestit kotitoimistoilta ovat silti olleet positiivisia monella eri tavalla. Kotona työskentelyä ei ole ehkä koettu niin stressaavaksi kuin työpaikan oma ympäristö saatetaan kokea ja työtulos on ollut jopa laadukkaampaa ja nopeampaa kuin työpaikalla. Ja vaikka kotona löytyy häiriötekijöitä kuten kodinkoneet, tiskit ja kotieläimet, niin ei kannata unohtaa: toimistoissa löytyy myös näitä. 😊

Olemme siis uuden tosiasian edessä. Miten halutaan tai miten kannattaisi jatkossa työskennellä? Mikä on kustannustehokkain ja sopivin malli meidän yrityksellemme? Sopiiko malli koko henkilökunnalle vai vain osalle? Minkälaista apua tarvitsemme päästäksemme yrityksellemme sopivampaan malliin? Uskallammeko muuttua ja muokata vanhaa mallia? Mitä meille jää poikkeustilan jälkeen?

Mitä meidän olisi hyvä ottaa huomioon kotitoimistoa suunniteltaessa?

Onko fyysisellä ympäristöllä pelkkä kauneusarvo vai löytyykö muita arvoja?

Itävaltalaissyntyisen arkkitehdin Christopher Alexanderin mukaan suunnittelun tavoitteena tulisi aina olla ympäristö, jossa ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman suhde olisi harmoninen.

Esim. kotitoimiston sijainti kodissa tai lempituolin tuominen huoneeseen ei ole pelkkä kauneusarvo, vaan osa itseämme ja osa tapaamme pitää yllä psyykkistä hyvinvointiamme.  Mielipaikan löytäminen tuo siis mielihyvää ja turvallisuutta.

Ihminen pystyy toimimaan ympäristössään sitä paremmin, mitä enemmän tarjolla on käyttökelpoisia aistitarjoutumia. (Jukka Jokiniemi)

Kevään aikana olen lukenut monta neuvoa, kuinka ja miten kannattaisi työskennellä kotoa päin. Nostan itse sisustussuunnittelijana, fysioterapeuttina ja perheen äitinä esille omat näkemykseni asiaan. Näkökulmia on monta ja kaikki ovat varmaan hyviä. Tässä kohtaa kannattaa silti luottaa omaan intuitioon ja henkilökohtaisiin tarpeisiin ja kysyä itseltään mitä on juuri minulle tärkeää?

Poimi siis itsellesi juuri Sinulle, työllesi, kotisi ja perheellesi sopivammat vinkit ja kysy rohkeasti lisää!

Ninan 6 vinkkiä kotitoimiston suunnitteluun

1. Sijainti ja selkeys

Mieti aluksi mihin sijoitat kotitoimistosi. Tutkimuksissa on todettu, että aukea maisema voi olla apukeino saavuttaa mietiskelyä vastaava tietoisuuden tila. Jos mahdollista, niin valitse siis paikan, josta näet ulos. Puutarha, metsä tai luonto rauhoittaa sekä tuo mielihyvää.

Hyvässä tilassa tulisi myös olla rytmistä selkeyttä. Sekavassa tai sokkeloisessa tilassa on vaikeampaa keskittyä sekä olla luova.

2. Värit

Jokainen pystyy varmaan allekirjoittamaan sen, että värillä on väliä. Väri on paljon enemmän kuin pelkästään optinen ilmiö. Kaikilla väreillä on omat merkityksensä ja kaikilla väreillä on omat tietyt vaikutuksensa meidän aivoihimme. Mielenkiintoista kyllä, keskimäärin kaikkein suosituin väri on sininen. Sininen on myös kaikkein laajimmin käytetty väri toimistoissa ja businessmaailmassa, johtuen sen tuottavuudesta ja siitä, kuinka se ei ole tunkeileva. Sininen on väri viittaa myös luotettavuuteen.

Mieti minkälaisia vaikutuksia ja mielikuvia tarvitset omassa työskentelyssäsi tai mitkä värit tuovat juuri sinulle mielihyvää - ja valitse väri sen mukaan!  

3. Valaistus

Tutkimuksissa on osoitettu, että pelkästään työpaikan valaistusta muuttamalla on saavutettu positiivisia muutoksia työntekijöiden viihtyvyydessä sekä erityisesti tuottavuudessa ja jaksamisessa. Panosta laadukkaaseen valaistukseen ja valitse myös oikea valon värilämpötila (Kelvin), joka tukee työkuvaasi parhaiten. Työhuoneisiin käytetään usein 4000 Kelviniä neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee tiloista puhtaan näköisiä.

4. Akustiikka

Tilan koko ja muoto sekä äänenvaimennusmateriaalin määrä ja sijoittelu vaikuttavat ratkaisevasti kaiuntaan ja tilassa kuultaviin ääniin. Jos olet paljon puhelimessa tai etäkokouksissa, niin panosta erityisen paljon akustiikkaan. Lupaan että voit paremmin ja jaksat paljon paremmin!

Muista myös, että kovat ja ääntä heijastavat pinnat eivät juurikaan vaimenna ääntä. Toteuta äänenvaimennus tasapainoisesti siten, että kovan pinnan vastapuolella olisi aina ääntä absorboivaa pintaa.

Jos olet epävarma, niin kysy lisää!

 

5. Moniaistisuus

Moniaistisuus on ollut vahvasti mukana suunnittelussa jo useampi vuosi sekä julkisella että yksityisellä puolella. Aisteja hellitään materiaalien, esineiden, pintojen ja jopa musiikin kautta. Jos sinulla on esim. lempitaulu – niin nosta se esille työhuoneen seinälle tai jos sinulla on rakas muisto matkalta, joka tuo mielihyvää – niin tuo se työhuoneeseen. Helli aistejasi myös työssäsi!

6. Ergonomia

Ergonomiset, joustavasti muuntuvat muodot ja rentoutta lisäävät materiaalit ovat luonteva osa toimitiloja. Fysioterapeutti-taustallani ja kokemuksellani panostaisin myös kalusteiden ergonomiaan. Näin ennaltaehkäiset jatkossa tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Mutta – hyvä työtuoli ei automaattisesti ennaltaehkäise vammoja. Tuolin oikeanlainen säätö, käyttö sekä muu terveellinen elämäntapa tuo vasta mukanaan toivotut tulokset.

Yhteenvetona haluaisin kiteyttää tekstini yritykseni Nina Mäkelä Interiorsin visioon:

”Yhä useammalla on mahdollisuus elää ja toimia ympäristössä, joka on juuri heitä varten suunniteltu.” Suunnitellaan sopiva, tukeva ja mielekäs kotitoimisto, joka sopii juuri Sinun kotiisi ja Sinun tapaasi työskennellä.

Kun Sinulla on unelma – me teemme sen todeksi!